Demisia lui Vladimir Voronîn din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova transmite semnale de slăbiciune în cadrul PCRM este de părere analistul politic Dan Dungaciu. Expertul în spaţiul ex-sovietic a declarat vineri, 11 septembrie, la RFI, că ar putea exista dezertori în rândurile Partidului Comuniştilor şi gesturi care vor sfida actuala conducere. Analistul politic crede că este posibil şi scenariul în care PCRM ar putea da semnale pentru susţinerea la preşedinţie a liderului Partidului Democrat, Marian Lupu. Demisia lui Vladimir Voronîn din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova transmite semnale de slăbiciune în cadrul PCRM este de părere analistul politic Dan Dungaciu. Expertul în spaţiul ex-sovietic a declarat vineri, 11 septembrie, la RFI, că ar putea exista dezertori în rândurile Partidului Comuniştilor şi gesturi care vor sfida actuala conducere.
Analistul politic crede că este posibil şi scenariul în care PCRM ar putea da semnale pentru susţinerea la preşedinţie a liderului Partidului Democrat, Marian Lupu.
Vladimir Voronin a anunţat vineri, 11 septembrie, că cedează puterea opozanţilor săi "fără tragere de inimă şi fără încrederea că ei sunt capabili să conducă ţara".
Fostul preşedinte al Republicii Moldova anunţase pe 2 septembrie că va demisiona din funcţia de şef al statului, optând pentru mandatul de deputat.
Interimatul va fi asigurat de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, potrivit Constituţiei. În aceste condiţii, el ar urma să prezinte Legislativului candidatura viitorului şef al Guvernului de la Chişinău, care, potrivit presei, va fi Vlad Filat, liderul PLDM.
Vladimir Voronîn a deţinut funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din 2001, când PCRM a ajuns pentru prima dată la guvernare. El a fost reales pentru un nou mandat după scrutinul din 2005, fiind votat atunci şi de d