Numărul românilor care au întins mâna la stat pentru o pensie de invaliditate a crescut, în ultimii şapte ani, cu aproape un sfert - de la 747.000, în 2002, la peste 900.000, la sfârşitul lui 2008.
Acum, aproape unu din cinci pensionari ai ţării primeşte o pensie pe motiv de boală. Şi cifra este în continuă creştere, având în vedere că, numai după primele trei luni ale acestui an, au apărut 18.000 de noi cazuri. Majoritatea acestora sunt încadraţi cu o pensie de invaliditate gradul II (aproape 540.000), urmaţi de cei cu gradul III (peste 300.000). Doar 42.000 au pensie de invalidate de gradul I, adică suferă de boli grave. În topul zonelor cu cei mai mulţi pensionari-invalizi este Capitala, cu peste 100.000 de cazuri. Ceea ce înseamnă că raportul este de un pensionar de invaliditate la 10 angajaţi.
Pe locul doi se află judeţul Bihor, însă acolo numărul pensionarilor este de două ori mai mic. Pe locul trei se situează Doljul, cu puţin peste 40.000 de cazuri. Cei mai puţini pensionaţi pe caz de boală sunt în Dâmboviţa - judeţul în care autorităţile au anulat deja 3.000 de astfel de dosare pe motiv că documentele medicale nu erau avizate.
Silvia Amărăşteanu, şefa Institutului de Expertiză Medicală şi Re cuperare a Capacităţii de Muncă (EMRCM), a explicat creşterea numărului de cazuri noi prin legislaţia care a devenit mult mai permisivă .
De altfel, autorităţile pregătesc înă s prirea condiţiilor de obţinere a acestui drept prin verificarea mi nuţioasă a actelor medicale şi modificarea condiţiilor „administrative”, legate de vârstă şi vechime. „Asta pentru că din cotroalele efectuate de noi a reieşit că mulţi dintre aceşti pensionari au primit certificate de invaliditate ilegal”, susţin specialişti EMRCM.