Cancerul gurii şi afecţiunile cardiace sunt favorizate şi de o igienă orală deficitară. Îngrijirea corectă a danturii şi controalele regulate la stomatolog pot preveni atât bolile gingivale, cât şi numeroase afecţiuni ale organelor interne. Îngrijirea necorespunzătoare a danturii poate duce la apariţia bolilor cardiovasculare. Astfel, sângerarea gingiilor favorizează trecerea în circuitul sanguin a bacteriilor care se află în cavitatea bucală. Ajunse în sânge, bacteriile determină formarea de cheaguri în artere, care blochează circulaţia, favorizând apariţia unui atac de cord.
„Unele studii recente au arătat că există o legătură directă între o igienă orală necorespunzătoare şi bolile cardiovasculare, pneumonia bacteriană, greutatea scăzută la naştere şi apariţia unor complicaţii ale diabetului”, afirmă Raluca Miciulică, medic stomatolog la Clinica „Imperial Dent” din Bucureşti.
Pentru a minimiza astfel de riscuri, medicii recomandă spălarea dinţilor după fiecare masă sau cel puţin de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Pentru curăţarea spaţiilor interdentare, locul predilect de înmulţire a bacteriilor, este indicată folosirea aţei dentare. De asemena, ar trebui utilizată şi apa de gură, care poate preveni formarea plăcii bacteriene.
Boala parodontală agravează diabetul
De cele mai multe ori, diabetul coexistă cu boala parodontală severă, inflamaţie gingivală favorizată de flora microbiană din gură. „Diabetul este un factor favorizant sever pentru apariţia bolii parodontale, pentru că nivelul crescut de glucoză din sânge ajută bacteriile să se dezvolte în cavitatea bucală. Există şi situaţia inversă, când boala parodontală predispune la diabet sau agravează această boală”, afirmă medicul Raluca Miciulică. Specialistul recomandă pacienţilor cu diabet zaharat să acorde o atenţie sporită îngrijirii danturii. @N_