Cuvantul de lauda poate fi inaltator sau poate fi mai inselator decat minciuna. "Dojenind, poti elogia si laudand, poti barfi" spune La Rochefoucauld. Poti barfi pe cineva mult mai bine ridicandu-l in slavi, impodobindu-l cu superlative care, de fapt, il coboara in banalitate. Oricat de smeriti ne-am arata in fata semenilor, cred ca fiecare dintre noi isi doreste un cuvant de lauda pentru stradaniile, pentru faptele sale. Cand asteptim, cand primim laude, sa ne amintim si sa luam in seama aceste cuvinte ale scriitorului si moralistului francez La Bruyère (1645-1696) din opera sa "Caracterele": "Ar fi un soi de cruzime sa respingem orice fel de laude; se cade sa nu ramanem nepasatori in fata celor ce ne vin de la oameni de treaba, care lauda in noi cu sinceritate ceea ce este vrednic de lauda."
Fireste, e bine sa auzim despre noi cuvinte de lauda, care sa ne bucure, sa ne intareasca sufleteste prin pretuirea faptelor noastre, dar inainte de a le lua in seama e bine sa-l "cercetam" pe cel ce le-a rostit si sa vedem, cum spune La Bruyère, daca acesta este el insusi o valoare care "lauda cu sinceritate ceea ce este vrednic de lauda."
Cuvantul de lauda poate fi inaltator sau poate fi mai inselator decat minciuna. "Dojenind, poti elogia si laudand, poti barfi" spune La Rochefoucauld. Poti barfi pe cineva mult mai bine ridicandu-l in slavi, impodobindu-l cu superlative care, de fapt, il coboara in banalitate. Oricat de smeriti ne-am arata in fata semenilor, cred ca fiecare dintre noi isi doreste un cuvant de lauda pentru stradaniile, pentru faptele sale. Cand asteptim, cand primim laude, sa ne amintim si sa luam in seama aceste cuvinte ale scriitorului si moralistului francez La Bruyère (1645-1696) din opera sa "Caracterele": "Ar fi un soi de cruzime sa respingem orice fel de laude; se cade sa nu ramanem nepasatori in fata celor ce ne vin de la oameni d