Nivelul salariului minim pentru 2010 reaprinde scandalul între executiv, sindicate şi patronate.
Guvernanţii au evitat şi ieri să spună dacă salariul minim brut pe economie va fi echivalentul coeficientului 1 din Legea unică de salarizare, stabilit la valoarea de 705 lei, pe baza căruia sunt calculate veniturile bugetarilor. Ţinând cont că patronatele nu acceptă un salariu minim mai mare de 650 lei, dar şi de presiunile pe buget generate de criză, nu este exclus ca anul viitor să avem două salarii minime pe economie, la fel ca în 2007.
Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat ieri, înainte de discuţiile cu sindicatele şi patronatele, că în grila unică este luat în calcul un coeficient de ierarhizare care „poate sau nu” să fie acelaşi cu salariul minim. El a adăugat că bugetul ţării nu este „un sac fără fund”, iar evoluţia cheltuielilor cu salariile în ultimii patru ani a ajuns la nişte cifre care fac nesustenabilă evoluţia salariilor în România.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat însă că „este esenţial ca salariul minim să fie elementul de bază în construcţia sistemului de salarizare. Trebuie să fie un singur salariu minim”. Preşedintele CONPIROM, Dan Matei Agathon, a declarat că patronatele din industrii, servicii şi agricultură ar putea suporta, azi, creşterea salariului minim la cel mult 650 de lei, de la valoarea actuală de 600 de lei.