Vă puteţi imagina un om a cărui muncă implica vizionarea de filme? Pare o meserie uşoară şi frumoasă, dar oare cum ar fi după ce numărul filmelor văzute sare de 400 în câţiva ani!? Un piteştean a trăit această experienţă prin prisma slujbei sale.
Vasile Negoescu este omul care avea privilegiul de a vedea toate filmele noi într-o epocă în care, la anumite premiere, oamenii se călcau în picioare să prindă un bilet la cinema.
Timp de 12 ani, Vasile Negoescu s-a ocupat de organizarea activităţii cinematografiei din Argeş. Mai exact, el primea şi distribuia toate filmele în cinematografele zonale. Totul trebuia minuţios gâbdit pentru că fiecare film trebuia să ajungă în aproape fiecare dintre cele câteva sute de cinematografe din Argeş.
400 de filme vizionate
În peste 10 de ani de activitate ca şef de birou peste toate cinematografele din Argeş, Vasile Negoescu avea, printre altele, sarcina, de a vedea toate filmele noi care apăreau. Fie că era vorba de documentare, filme artistice sau ştiinţifice, înainte de a fi introduse în reţeaua de difuzare, toate filmele erau vizionate de Vasile Negoescu.
„Aveam obligaţia să vedem toate filmele pentru a nu exista limbaj vulgar sau scene violente.”, declară Vasile Negoescu. Astfel, a ajuns să vadă peste 400 de filme şi era unul dintre puţinii norocoşi ai vremii care aveau acces peliculele noi înaintea oricui.
„ Aveam în gestiune 30 de cinematografe pe bandă normală, 212 era săteşti şi aveam şi şase caravane cinematografice. Caravanelele mergeau în toate punctele industriale, fabrici, şantiere şi prezenta filme despre protectţa muncii.
„Am avut în gestiune 600 de filme artistice pe 16 mm şi 700 de filme documentare. Aceste filme erau distribuite în toate cinematografele.”, spune Vasile Negoescu.
„La premiere se călcau oamenii în picioare”
Atunci când la cine