S-a crezut ca, pe masura ce imbatranesti, pierzi o parte din celulele nervoase. Nu este asa. De fapt acestea nu fac altceva decat sa devina mai fragile. Daca in cazul trupului fragilitatea poate fi combatuta sau incetinita cu exercitii fizice, si in cazul materiei cenusii solutia este aceeasi - exercitiile.
Tonifierea creierului nu este vreo practica noua. Cunoscuta de chinezi inca de pe vremea lui Laozi, ne ajuta sa fim mai echilibrati, mai buni, de multe ori chiar mai intelepti.
"Pentru mine tonifierea creierului a inceput odata cu practicarea artelor martiale si cu cunoasterea, atat din punct de vedere istoric, cat si practic, a tuturor beneficiilor pe care acest tip de antrenament le poate aduce", spune Adrian Sofronie, acquisition consultant, membru ARIES-TM Board, IT Acquisition Center. Exista mai multe moduri in care iti poti antrena creierul, spune managerul: un mod primar, pornit chiar de la Laozi, care sustinea ca ne putem tonifia materia cenusie prin exercitii fizice sau atingeri la nivelul capului. Apoi exista exercitiul mental prin cunoastere.
Pentru Sofronie, tonifierea prin cunoastere este ideala. El incearca sa afle ceva nou in fiecare dimineata, ceva care sa ii incite creierul pentru toata ziua. Poate fi "o carte, cafeaua pe veranda in timp ce meditez la visele mele, un serial Discovery sau, de ce nu, un film la prima ora".
"Tot ceea ce tine de oameni se rezuma la creier. Si asta in conditiile in care majoritatea dintre noi folosesc numai jumatate din materia cenusie. De fapt multi nu fac uz nici macar de jumatatea asta, din pacate", spune Joaquin Bonilla, creative director & managing partner Wunderman. "Eu sunt dreptaci, asa ca ma folosesc in primul rand de emisfera stanga a creierului. Apoi, pentru creativitate, apelez si la emisfera dreapta".
Cateva dintre exercitiile pe care Bonilla le face uneori zilnic pentr