11 septembrie 2001. Ziua din care lumea a intrat într-o nouă epocă. În cei opt ani surşi de la tragedia prin care au trecut Statele Unite ale Americii, s-a scris şi s-a vorbit, despre acesta, pe toate feţele. Sursa: ReutersSursa: MApNSursa: Oana DobreSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: AFP PhotoSursa: Marian PăvălaşcSursa: MApN
1 /. Cronici şi relatări de război, analize, teorii ale conspiraţiei. Totul dezbatut şi analizat, pe toate părţile, mai mult decât oricare alt eveniment al epocii moderne. Nu se răciseră încă ruinele Turnurilor Gemene din New York, când inamicul Americii a fost identificat, iar numele lui a fost pe buzele tuturor.
Geniul răului - Osama bin Laden, iar în spatele lui, reţeau teroristă Al Qaeda. Cum taberele de antrenament ale acestora erau în sudul Afganistanului şi în zonele muntoase de la graniţa cu Pakistanul, practic, s-a ştiut că America se va întoarce împotriva acestora. Era o chestiune de zile. Războiul neterminat Privind în urmă, 11 septembrie este prima zi a unui război care durează, deja, de opt ani şi al cărui final nu se întrevede. Început, efectiv, în 5 octombrie 2000, la 22.00, ora locală a capitalei Afganistanului, prin atacul Forţelor Aeriene Americane în Afgansitan, războiul a beneficiat, la început, de susţinerea publică americană. Mai mult, demararea operaţiunilor în Afganistan a fost susţinută de toată lumea civilizată, de toată lumea creştină. Azi, opt ani mai târziu, conform unui sondaj dat publicităţii la începutul lui septembrie, şase din zece americani se opun misiunii militare din Afganistan. Tributul Americii în războiul împotriva terorismului – socotind, aici, doar victimele americane în Afganistan- depăşeşte 1.200 de morţi. Totalul militarilor americani, morţi în Afganistan şi Irak, este de peste 5.800.
Militari americani morţi în războiul împotriva terorismului Inamicul numărul 1