Acestea sunt mai puţin costisitoare decât metodele clasice de investigaţie şi i-ar ajuta să înceapă mai repede tratamentul. Sursa: Horia Călăceanu
Metodele noninvazive, care stabilesc cât este de afectat ficatul celor cu boli cronice, precum hepatita cu virus B sau C, ar trebui să înlocuiască puncţia hepatică. Medicii din Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului, dar şi pacienţii cu hepatită B sau C, reuniţi în diferite asociaţii, au făcut, ieri, apel către oficialii din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să ia în calcul această variantă, mai puţin costisitoare şi, totodată, mai puţin traumatizantă pentru bolnavi.
Epidemie de ciroze hepatice
Datorită metodelor noninvazive, pacienţii ar putea intra mult mai rapid în tratament şi ar avea parte de experienţe medicale mai puţin traumatizante. Medicii internişti susţin că jumătate dintre bolnavii cu hepatită B sau C s-ar vindeca dacă ar primi la timp tratament. „Este păcat ca o mulţime de pacienţi cu heptatită să ajungă la ciroză pentru că li se întârzie terapia. Tratamentul hepatitei este mult mai puţin costisitor decât cel al cirozei ori decât transplantul hepatic”, explică profesorul Carol Stanciu, specialist în medicină internă.
În România, susţin medicii, ne confruntăm cu o „epidemie de ciroze hepatice” din cauza cărora pacienţii intră în comă hepatică, fac hemoragii digestive şi mor. „Casa Naţională de Sănătate tot evită să facă socoteli. Nici acum nu ştim cât ne costă un pacient cu ciroză hepatică”, a criticat profesorul Carol Stanciu felul în care autorităţile manageriază boli cronice precum hepatita.
Spre deosebire de metodele noninvazive, puncţia hepatică este o intervenţie costisitoare, dureroasă şi foarte riscantă, dar care este încă practicată la scară largă în România şi decontată de Casa Naţională de Asigurări, spun medicii internişti.