Guvernul a propus, intr-o varianta a legii salarizarii transmise ieri sindicatelor, ca salariile din sectorul bugetar sa fie calculate in functie de coeficientul de baza 1, egal cu 705 lei, diferit fata de salariul minim pe economie, cu care erau inmultiti pana acum coeficientii de ierarhizare aferente fiecarei functii din legea salarizarii unice pentru bugetari. Aceasta decizie a fost luata dupa sase luni de zile in care negocierile au fost facute in functie de salariul minim pe economie.
Sindicalistii sunt de parere ca acest lucru ar putea duce la aparitia a doua salarii minime, unul in sectorul privat si unul in sectorul bugetar. "Este foarte clar ca Guvernul nu prea vrea un salariu minim pentru bugetari, ci numai pentru mediul privat. Avand in vedere ca patronatele au sustinut pana acum un salariu minim pe economie de 650 de lei, este posibil ca acesta sa fie noul salariu minim pe economie", este de parere Liviu Apostoiu, vicepresedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa. Astfel, coeficientul minim din legea salarizarii unice ar urma sa fie indexat in fiecare an in functie de inflatie, in timp ce salariul minim pe economie se stabileste anual printr-o hotarare de guvern. In opinia lui Apostoiu, acest lucru ar insemna ca, spre exemplu, muncitorii necalificati din sectorul bugetar sa fie discriminati fata de cei din sistemul privat.
Sindicalistii au mai avut aseara o ruda de discutii cu guvernul pe legea salarizarii, totusi neclaritatile care domina in proiectul de act normative va conduce catre mari actiuni de protest.
Politistii vor concedii fara plata de alegeri
"Liderul FSLI, Aurel Cornea, a anuntat ieri ca bugetarii vor picheta sediului Parlamentului in 15 septembrie si vor face o greva generala de o zi, in 5 octombrie, refuzand apoi sa se implice in organizarea alegerilor prezidentiale, nemultumiti de forma proiectului legii