Bancile olandeze au adoptat voluntar un nou cod de conduita care va include limitarea bonusurilor si conditia ca acestea sa poata fi recuperate in viitor in cazul unor performante slabe, scrie BBC News.
Ministrul olandez de finante Wouter Bos a salutat codul voluntar si a declarat ca acesta va fi transformat in lege.
Bos a adaugat ca restul tarilor ar trebui sa utilizeze regulile drept model pentru propriile sectoare bancare.
Astfel, conform noului cod, bonusurile acordate executivilor vor fi limitate la 100% din salariu, iar indemnizatiile de concediere ar putea fi limitate la salariul pe un an.
Codul de conduita a fost adoptat de Asociatia Bancherilor din Olanda (NVB) si va fi valabil pentru toti bancherii din Olanda incepand cu data de 1 ianuarie 2010.
Toti membrii consiliilor executive ale bancilor va trebui sa semneze o declaratie privitoare la comportamentul moral, incluzand o promisiune de indeplinire a responsabilitatilor de bancher "cu integritate si atentie".
Guvernul olandez s-a numarat printre guvernele care au pompat miliarde de euro in sectorul bancar. Acesta a nationalizat activele olandeze ale Fortis Bank.
Au existat si exista in continuare discutii aprinse, inclusiv in randul ministrilor G20, cu privire la intrebarea daca structurile de bonusuri nu i-au incurajat pe bancheri sa-si asume riscuri excesive, ducand la declansarea crizei financiare. Bos a declarat ca intentioneaza sa prezinte noile reglementari in cadrul summit-ului G20 din Pittsburgh ce va avea loc in aceasta luna drept un exemplu a ceea ce s-ar putea face.
Bancile franceze s-au pus deja de acord sa instituie un nou sistem de plati legate de performante pe fondul presiunilor de reducere a exceselor.
Federatia bancara din aceasta tara a anuntat ca vor exista penalizari pentru cei care genereaza pierderi, cat si recompensari pentru cei cu p