Cu un pic de noroc şi puţin sprijin politic de la centru, în scurt timp, autorităţile locale îşi vor putea vedea împlinit visul de a transforma Brăila în centru universitar. Sunt şanse mari ca de la 1 octombrie, odată cu începerea anului academic, actuala Facultate de Inginerie să devină Universitatea Brăila.
Cel puţin aşa susţin preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, şi primarul municipiului, Aurel Simionescu. Oricum, spun ei, dacă nu o fi şi nu o fi anul acesta, de anul viitor e sigur, sută la sută. Practic, cu excepţia unor semnături de la Ministerul Educaţiei, nimic nu mai stă în calea realizării acestui vis vechi al urbei, pentru că dorinţa de a rupe învăţământul superior brăilean de Universitatea din Galaţi nu e de azi, de ieri.
Toate bune până aici, însă eu una am nişte reţineri. Pentru că, sincer, nu sunt încă lămurită dacă acest demers este un moft sau o necesitate. Dar, mai ales, am temerea că momentul ales nu este cel mai prielnic pentru demararea unui asemenea proiect. Şi nu mă refer doar la criza financiară care a muşcat adânc şi din bugetul local, dar şi din cel al Educaţiei. Mă refer şi la criza care a cuprins întregul învăţământ în general, şi cel universitar în special. Pentru că, se ştie, sunt centre universitare cu tradiţie care au mari probleme cu concurenţa privaţilor, cu bugetele, cu păstrarea profesorilor de renume, cu atragerea studenţilor. Anul acesta de exemplu, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, cu o sumedenie de facultăţi şi specializări, a rămas cu vreo 500-600 de locuri neocupate. Iar la Brăila, Facultatea de Inginerie, din 100 de locuri repartizate, mai are încă libere 12.
Pe de altă parte însă, dacă vrem să fim corecţi, recunoaştem şi că, dacă nu se făceau aceste demersuri exista un pericol real ca facultatea de la Brăila să fie complet desfiinţată, ştiut fiind faptul că universita