Copii, serviciu, casă şi, deseori, şi o soacră pisăloagă... Un lucru este cert, viaţa unei femei nu este numai lapte şi miere.
Dacă fericirea ar avea sex, atunci acela ar fi cu siguranţă masculin. Cel puţin, aşa reiese din două studii americane recente, care au comparat datele din anii '70, când femeile erau declarate mai fericite decât partenerii lor, cu cele actuale, când rolurile par să se fi inversat. De data aceasta, cei care se bucură mai mult de viaţă sunt bărbaţii. Pentru aceste studii, oamenii de ştiinţă au încercat nu doar să măsoare felul în care reprezentanţii celor două sexe îşi împart timpul pentru activităţile cotidiene, ci şi satisfacţia resimţită la finalul fiecărei activităţi. După ce au comparat rezultatele, cercetătorii au constatat că există diferenţe interesante de opinie între cele două sexe în ceea ce priveşte satisfacţia sau insatisfacţia simţită în urma aceleiaşi activităţi. De exemplu, primul studiu, coordonat de Alan Krueger, economist la Universitatea din Princeton, a demonstrat că reprezentantele sexului frumos sunt mai degrabă nefericite în urma unei vizite la părinţi, în timp ce bărbaţii par să savureze mai mult momentul. Pentru doamne, activităţile cele mai neplăcute par să fie pregătirea cinei şi vizitele inopinate ale celor apropiaţi, în timp ce reprezentanţii sexului tare nu se dau în vânt după grădinărit şi reparaţiile prin casă.
Fericite în anii '70
Al doilea studiu, efectuat de Betsey Stevenson şi Justin Wolfers, economişti la aceeaşi Universitate, a comparat nivelul de fericire al reprezentanţilor celor două sexe din anii '70 cu cel din epoca actuală. Cei doi specialişti au recunoscut însă că în multe dintre cazuri este vorba de un factor pur subiectiv. „Femeile sunt mult mai nefericite, pentru că a crescut lista cu lucrurile pe care trebuie să le rezolve, ajungând la adevărate numere de e