Solicitările sunt acceptate de regia de distribuţie a agentului termic până la începerea probelor la căldură.Tariful de deconectare de la reţeaua RADET variază între 384,20 de lei şi 486,41 de lei În anul 2008, nu mai puţin de 217 abonaţi au solicitat deconectarea de la reţeaua de încălzire centralizată, iar 178 au cerut să fie reconectaţi. „În acest an, doar 53 de consumatori au renunţat la sistemul de termoficare“, a declarat Florin Rugină, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).
Apropierea sezonului rece i-a făcut pe mulţi să se gândească dacă se merită să îşi mai încălzească locuinţele şi să plătească bani grei la întreţinere. Deocamdată, reprezentanţii RADET Constanţa susţin că nu există certitudinea că va exista o majorare a preţului gigacaloriei pentru această iarnă, dar cheltuielile de întreţinere uşurează cu mult bugetul unei familii.
Taxe şi formulare
Deconectarea de la reţea este aprobată până când începe umplerea instalaţiilor cu apă, iar primul pas este completarea unui formular ce se ia de la registratura RADET şi costă 10 lei. Este însă doar începutul cheltuielilor.
După ce solicitarea se depune la RADET pe Bulevardul Tomis sau pe strada Badea Cârţan, lucrarea propriu-zisă este de 384,20 de lei pentru un apartament, spaţiu comercial sau de folosinţă comună dintr-un bloc.
În cazul gospodăriilor individuale, tariful de deconectare ajunge la 486,41 de lei. Cea mai recentă situaţie centralizată de RADET Constanţa arată că la sfârşitul lunii iulie, datoriile constănţenilor, asociaţiilor de proprietari şi agenţilor economici se ridicau la aproape 3.000.000 de lei.
Sunt însă şi situaţii în care, fără să-şi dorească, oamenii au rămas fără agent termic din cauza datorniciilor sau altor situaţii în care administratorii şi-au făcut de cap