Se spune adesea că osteoporoza este o problemă specifică mai ales femeilor care au intrat la menopauză. Descoperă cât adevăr se ascunde în spatele acestei afirmaţii, la fel ca şi în cazul altor mituri despre această boală. Cele mai frecvente fracturi în osteoporoză sunt cele de la nivelul coloanei sau şoldului.
«Tinerii nu fac boala»
FALS. Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin scăderea progresivă a masei osoase, ceea ce determină fragilizarea oaselor şi creşterea riscului de fracturi. Deşi simptomele bolii se manifestă mai ales după vârsta de 50 de ani, osteoporoza poate apărea la orice vârstă. Astfel, boala îi poate afecta şi pe copii, şi pe tineri, fiind cauzată de unele probleme hormonale, precum afecţiuni ale tiroidei sau ale glandelor suprarenale. O altă cauză a osteoporozei este medicaţia cu corticosteroizi.
«Poate fi prevenită»
ADEVĂRAT. Din fericire, osteoporoza poate fi prevenită adoptând un stil de viaţă sănătos, din care nu trebuie să lipsească activitatea fizică regulată, care sporeşte rezistenţa sistemului osos, şi alimentaţia bogată în surse de calciu (mai ales lactate). La recomandarea medicului, poţi lua suplimente de calciu şi de vitamina D, care ajută absorbţia acestui mineral. Renunţă la fumat, căci acest viciu este un factor major de risc în apariţia bolii.
«Numai femeile sunt afectate»
FALS. Cu toate că incidenţa osteoporozei este mai mare în rândul femeilor, boala îi poate afecta şi pe bărbaţi. Potrivit statisticilor, incidenţa fracturilor cauzate de osteoporoză la bărbaţi este la jumătate comparativ cu cea în rândul femeilor, însă consecinţele bolii sunt mai severe la sexul masculin. Astfel, mortalitatea prin fractură de şold este dublă la bărbaţi. Osteoporoza este mai rară la bărbaţi, deoarece ei pierd mai puţin din masa osoasă.
«