Te simţi obosit şi ai frecvent migrene? Este posibil să fie din cauza unei alimentaţii care produce aciditate la stomac şi predispune la boli. O dietă echilibrată te ajută să te menţii sănătos şi în formă. În urma procesului de digestie, orice aliment se transformă fie în reziduuri alcaline, fie în reziduuri acide. Gradul de aciditate al substanțelor din organism se măsoară cu ajutorul pH-ului (potenţialul de hidrogen) din sânge, folosindu-se o scală de la 1 la 14. O valoare de 7 a pH-ului arată un mediu neutru, un pH sub 7, acid, iar peste 7 un mediu alcalin.
Studiile arată că 99 la sută din reziduurile din organism sunt acide, iar căile de eliminare, prin urină şi prin transpiraţie, nu fac faţă unei cantităţi atât de mari.
În aceste condiţii, apare hiperaciditatea care perturbă pH-ul normal, acesta scăzând sub limita normală de minimum 7,35. Deşeurile acide se depun în ţesuturi sub formă de grăsime, mai ales în zonele în care există o circulaţie mai slabă a sângelui. Iar în timp, duc la creşterea nivelului de colesterol.
Fructele şi legumele, predominante
Cu foarte mici excepţii, fructele şi legumele trebuie să predomine în alimentaţia unei persoane care are hiperaciditate la stomac. Merele, bananele, caisele, cireşele, strugurii, grepfrutul, nectarinele, portocalele, piersicile, perele, pepenele galben, nuca de cocos, coacăzele şi ananasul pot fi consumate fără niciun fel de probleme, deoarece fac parte din clasa fructelor aşa-numite alcaline.
De asemenea, persoanele care preferă fructele exotice pot consuma avocado, guavă, lime, papaya, fructul pasiunii şi curmale japoneze. Şi lista legumelor care mențin pH-ul la o valoare neutră este lungă. Broccoli, ţelina, fasolea boabe, varza, conopida, soia, dovlecelul, usturoiul, ceapa, roşiile, ştevia, ciupercile, soia, cartofii sunt doar câteva dint