Statul va deschide un cont de 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui copil născut din 2010. Părinţii vor putea alimenta contul prin virarea a 2% din impozitul anual pe venit. Suma care s-ar putea strânge în 14 ani nu depăşeşte 1.000 de euro. Citiţi şi:
Boc: ''Statul român trebuie schimbat din temelii''ANOSR: noile legi ale educaţiei încalcă drepturile studenţilorBoc are o întâlnire informală cu miniştrii Muncii, Justiţiei, Finanţelor şi EducaţieiBoc: "Reforma educaţiei va schimba din temelii sistemul de învăţământ"
Legea Educaţiei Naţionale, aflată acum în dezbatere la Parlament, prevede la articolul 23 că statul va sprijini dreptul copiilor la educaţie permanentă.
Actul normativ pentru care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea săptămâna viitoare specifică faptul că statul va deschide pentru fiecare nou-născut un cont reprezentând echivalentul în lei a 500 de euro, calculat la cursul de schimb leu/euro, comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii. Cei 500 de euro nu vor primi niciun fel de dobândă.
Părinţii pot deschide cont la Trezorerie
Pentru a primi banii pentru copilul lui, oricare dintre părinţii naturali, împuternicitul acestuia sau reprezentantul legal al micuţului va deschide, pe baza certificatului de naştere, un cont de depozit la trezoreria statului.
Părinţii care nu deschid contul nu vor primi banii. Legea prevede că părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul deschis 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii şi, de asemenea, pot depune şi alte sume în contul respectiv. Pentru impozitul de 2%, statul va plăti anual o dobândă la o rată stabilită prin ordin al ministrului Finanţelor Publice. Acum dobânda la produsele trezoreriei variază între 7 şi 10%, în timp ce la băncile comerciale este între 9 şi 15%.
@