Tratamentul şi terapiile comportamentale îi pot salva pe copii de izolarea socială şi le pot corecta tulburările. Sursa: Octavian Cocoloș
Copiii cu deficit de atenţie şi hiperactivitae (ADHD) sunt aduşi târziu la doctor de părinţi. Familiile lor nu ştiu întotdeauna să facă diferenţa între „un copil năzdrăvan şi obraznic” şi unul cu probleme de sănătate, susţin medicii.
„Copilul cu deficit de atenţie nu este doar energic. El are probleme de concentrare, nu termină niciodată ce îi dai de făcut, nu fixează informaţia de la şcoală, dezvoltă ticuri, suferă de enurezis (n.r. - face pipi pe el)”, explică medicul psihiatru Valerie Harpin, din Marea Britanie, prezentă ieri la Bucureşti.
Mulţi dintre aceşti copii au şi un grad crescut de impulsivitate fizică şi verbală.
Ionuţ era neastâmpărat
Dintre micuţii internaţi la Spitalul „Alexandru Obregia”, 40% suferă de ADHD. Ionuţ, în vârstă de 9 ani, este unul dintre copiii cu probleme.
Mama lui, Oprea Stana, l-a adus la spital pentru că băiatul nu se mai înţelegea nici cu profesorii şi nici cu ceilalţi colegi. „Îi muşca, le vorbea urât şi îşi mişca permanent capul din cauza unei dureri la ceafă”, povesteşte ea.
Femeia spune că băieţelul era neastâmpărat încă din fragedă copilărie, însă problemele s-au agravat odată cu începerea şcolii. Deranja orele, nu reţinea lecţiile, lovea ceilalţi copii.
„Din cauza acestui deficit, copiii bolnavi repetă clasele, nu se înţeleg cu profesorii şi colegii. Mulţi dintre ei au predilecţie spre accidente, iar mai târziu, în adolescenţă, dezvoltă «dependenţe» de alcool sau de droguri. Sunt exmatirculaţi din şcoală”, atenţionează psihiatrul Iuliana Dobrescu, şefa Secţiei de psihiatrie pentru copii şi adolescenţi.
Au şanse de recuperare
Medicii susţin că aceşti copii trebuie