Un român a constatat că este mai uşor să fii şomer în Peninsulă decât să investeşti şi să dezvolţi o afacere în ţară. După cinci ani de muncă în Spania, Flavius Octavian Baba, din Călăraşi, a crezut că are destulă experienţă şi bani ca să devină patron în România. Citeşte şi:
„Am fost patroană, dar mi-e mai bine la târg”
De la mii de euro lunar, aproape de faliment total
Mâna de lucru ieftină din România bagă în faliment fabrica Ford de la Valencia
“Nici plătită dublu nu aş munci în România”
Flavius Octavian Baba (25 de ani), originar din Călăraşi, şi-a încercat norocul în Spania acum cinci ani şi a reuşit să-şi găsească un loc de muncă la Zaragoza.
„Cu doi ani înainte de începerea crizei, am urmat în Spania un curs de calificare pentru electricieni şi pentru instalatori de alarme de incendiu. M-a costat 2.000 de euro, dar mi-am găsit o slujbă bună, la o firmă unde salariul începea de la 1.500 de euro“, povesteşte Flavius.
Un timp i-a mers foarte bine, dar a venit criza, iar firma spaniolă şi-a încetat activitatea. Tânărul a decis să-şi caute o slujbă în ţară sau să-şi deschidă propria afacere.
„M-am bazat pe afirmaţiile făcute de autorităţile române toamna trecută, că românii se pot întoarce în ţară, întrucât economia este în plină dezvoltare şi vom face faţă crizei cu succes. Guvernanţi mincinoşi, care promit orice cât timp au nevoie de voturi!“, spune cu obidă românul.
Cei 10.000 de euro economisiţi în cinci ani de muncă, o furgonetă, o maşină personală şi calificarea dobândită au fost argumente suficiente pentru ca Flavius să plece în România să-şi deschidă o firmă de prestări de servicii similară celei la care lucrase în Spania.
Taxe peste taxe
Actele pentru deschiderea firmei, autorizaţiile, taxele şi şpaga dată i-au redus românu