De la 1 ianuarie 2010 şefii de bloc fără diplomă nu vor mai putea exercita această funcţie. Reprezentanţii Primăriei Târgu Mureş au înmânat, ieri, diplome de absolvire pentru 40 de administratori de asociaţii de proprietari. În municipiu, din cei circa 400 de administratori existenţi, doar 70 sunt atestaţi până în prezent. Dumitru Rus, şeful biroului de control şi relaţii cu asociaţiile de proprietari din primărie a explicat că, potrivit legii acest curs a fost organizat de Centrul de Instruire Transilvania, cu avizul ministerelor Muncii şi a Educaţiei.
„Cu o lună în urmă s-a aprobat, prin hotărâre de Consiliu Local, metodologia de atestare, afişată pe site-ul Primăriei, care obligă ca până la sfârşitul anului, toţi administratorii de asociaţii de proprietari să fie atestaţi, altfel îşi pierd funcţia”, a spus Dumitru Rus. El a arătat că acţiunea de ieri s-a vrut a fi un mesaj către comunitate, în condiţiile în care s-a constatat că administratorii târgumureşeni nu îşi fac datoria şi nu-şi înţeleg menirea. Mulţi dintre ei sunt foşti administratori de asociaţii de de locatari de pe vremea comunismului şi nu înţeleg că pentru orice reparaţie nu se mai apelează la Primărie şi că aceasta trebuie rezolvată în cadrul entităţii juridice care acum este asociaţia de proprietari. Ca atare, principala lor atribuţie nu mai este să adune banii de întreţinere ci administrarea proprietăţii comune.
Haosul asociaţiilor
Pe de altă parte se tot face confuzia între preşedinte şi administrator de asociaţie. Unii dintre ei sunt „preşedinţi de paie”, căci preşedintele poate fi şi administrator, însă reciproca nu e valabilă. Absolvenţilor cursului de administrator li s-au prezentat fişele posturilor atât a lor cât şi a preşedinţilor de asociaţii. „N-ar fi rău ca şi preşedinţii să se mai şcolarizeze”, spune Dumitru Rus. Acesta a mai precizat că în