România are o nouă hidrocentrală, care va produce energie electrică din colectarea apelor pluviale.
Hidrocentrala are un sistem inteligent, situat la o altitudine de peste 730 de metri deasupra nivelului mării, unde toată apa rezultată din topirea zăpezii şi ploile care udă Munţii Haţegului sunt captate şi transportate printr-un tunel lung de 17 kilometri, ce străbate muntele şi transportă apa în hidrocentrala propriu-zisă.
Joi, în jurul orei 10.00, a avut loc străpungerea aducţiunii secundare Bistra - Lac Poiana Mărului, pe tronsonul Marga aval - Valea Mare. Joi după-amiază, sub pământ, la 3.000 de metri de la galeria de intrare, s-au efectuat ultimele cinci explozii, care au unit tunelele ce vor aduce apa din munţi către hidrocentrală.
Complexul cuprinde centrala hidroelectrică Ruieni, trei centrale hidroelectrice de mică putere, barajul Poiana Mărului, aducţiunea principală Poiana Mărului - Ruieni, obiective executate integral, aducţiunea secundară Sebeş - Ruieni executată în proporţie de 60% şi Bistra - Lac Poiana Mărului, realizată în proporţie de 70%.
„Este un moment extrem de important atât pentru noi, cât şi pentru partenerii noştri, în dezvoltarea acestei zone. Avem deja o galerie, una dintre cele mai importante a Lacului Poiana Mărului, iar modelul acesta, de a aduce energie în lacul de acumulare pe care îl avem deja, vrem să-l dezvoltăm. Astăzi e mai complicat să construieşti un lac, dar poţi să faci aducţiuni secundare. Avem un proiect de dezvoltare a unei hidrocentrale de la zero. Am scos, de o lună, toate proiectele vechi de la naftalină şi sper ca la sfârşitul lui 2009 să pot anunţa un plan puternic de investiţii. Termenul de finalizare a acestui tronson este decembrie 2010“, a declarat Mihai David, director general Hidroelectrica Bucureşti.
S-a vorbit şi despre construirea unei a treia hidrocentrale
Pro