Cea de-a XV-a ediţie a Campionatelor Mondiale de canotaj, desfăşurată la începutul lunii septembrie 1989 la Bled, în Iugoslavia, a reconfirmat valoarea incontestabilă a vâslaşilor şi ramerilor din România.
Cu un total de şapte medalii, dintre care trei de aur, trei de argint şi una de bronz, reprezentanţii noştri au ocupat locul al doilea în clasamentul pe naţiuni, după Republica Democrată Germană, reuşind să devanseze forţe recunoscute în această disciplină, precum URSS, SUA, Marea Britanie, Australia sau Italia.
Una dintre surprizele competiţiei a fost furnizată de Elisabeta Lipă, care a câştigat de o manieră entuziasmantă proba de simplu, cucerind primul şi singurul titlu mondial din carieră. Ea a luat cursa pe cont propriu imediat după start şi a trecut linia de sosire cu un avans de aproape patru secunde faţă de a doua clasată, nemţoaica Birgit Peter.
"Această victorie a însemnat enorm de mult pentru mine, mai ales că până atunci nu mai urcasem niciodată într-o barcă de simplu. Aveam 25 de ani, eram campioană olimpică la dublu vâsle în 1984 şi visam să cuceresc o medalie de aur şi la Campionatele Mondiale. Pe Birgit Peter o mai învinsesem o dată în acel an, aşa că m-am aşteptat să câştig. A fost singura dată când am concurat la Bled. Ţin minte că am fost impresionată de baza sportivă şi de condiţiile pe care le aveau iugoslavii. În România nu cred că vom vedea niciodată aşa ceva", îşi aduce aminte Elisabeta Lipă, astăzi preşedintele Federaţiei Române de Canotaj.
Ea a mai luat startul şi în proba de dublu vâsle, alături de Veronica Cochelea, cele două reuşind să urce pe treapta a doua a podiumului de premiere. Un alt succes de prestigiu a fost obţinut în proba de 8+1, considerată regina canotajului, pe care Anişoara Dobre, Marioara Curelea, Anca Tănase, Georgeta Soare, Adriana Bazon, Viorica Neculai, Livia Leont