* aceasta a fost concluzia dezbaterii "Diferiţi dar egali!" * au participat reprezentanţi ai minorităţilor evreieşti, ruseşti, rome, bulgăreşti şi turceşti * s-a propus înfiinţarea unui Comitet Consultativ al Minorităţilor
Diferenţa dintre cum se percepe o minoritate pe ea însăşi, şi cum este ea percepută de ceilalţi, a fost subiectul principal al discuţiilor de la dezbaterea "Diferiţi dar egali!". Studiul de la care s-a pornit, realizat de cabinetul deputatului Viorel Balcan, a ajuns la concluzia că evreii sunt percepuţi ca afacerişti, că lipovenii au o comunitate foarte închisă, că romii nu se cunosc nici măcar între ei, că turcilor le lipseşte o geamie şi în cazul în care aceasta ar exista ar veni mai mulţi oameni de afaceri în Brăila. Diferenţe au apărut până şi în datele statistice ale autorităţilor privind numărul de minoritari din fiecare etnie, reprezentanţii etnicilor susţinând că sunt mai mulţi decât în statisticile oficiale.
Faţă de aceste concluzii, preşedinţii comunităţilor ruşilor lipoveni, ai evreilor, ai bulgarilor, turcilor şi romilor au făcut anumite precizări, care să vină în favoarea minorităţii pe care o reprezentau. Toţi au fost de acord că la nivelul percepţiei comunităţilor există clişee care ar trebui îndepărtate.
În final, reprezentanta Partidei Rromilor, Gina Anton, a propus înfiinţarea unui Comitet Consultativ al Minorităţilor, iar viceprimarul Doiniţa Ciocan le-a dat întâlnire reprezentanţilor tuturor minorităţilor vineri, 18 septembrie, ora 12.00, la Primărie, pentru a discuta structura acestui Comitet Consultativ. De remarcat, la această întâlnire a lipsit un reprezentant al minorităţii greceşti.
Evenimentul a fost condus de deputatul Viorel Balcan şi moderat de Oana Preda, director de resurse la Centrul de Resurse pentru Participare Publică, şi Mihai Buticu, reprezentant al Institutului Interculturalităţii din