Redeschiderea acestui muzeu, denumit şi Casa Junimii, situat în aproprierea Copoului "uliţa aristocratică a Iaşilor de odinioară", a fost considerat evenimentul anului 2006 de presa ieşeană.
Pe acest loc, "începând de la anul 1776, pitarul Ioniţă Cerchez, de vechi neam, cumpăra pe această uliţă din Muntenimea de mijloc, de la mai mulţi mahalagii, casele şi locurile lor. Pe locurile cumpărate pe uliţa Sării, Ioniţă Cerchez şi-a zidit o casă mare. La împărţeala dintre moştenitori, ea a revenit fiului său Iancu, căsătorit cu Smaranda Racoviţă. De la acesta a fost moştenită de fiica lui, Zoe, nevasta lui Vasile Pogor. Pe la 1850 Vasile Pogor a dărâmat fostele case ale pitarului şi a clădit actualele. După moartea vornicului, la 1857, casele au fost moştenite de fiul său, Vasile Pogor, primar de trei ori al Iaşilor.
În ele s-au ţinut multe din faimoasele întruniri ale Junimii, lipsite cu totul de pedantismul care tronează astăzi", scria Vasile Panopol în cartea sa "Pe uliţele Iaşului". Data construirii este atestată printr-o piatră găsită în urma lucrărilor de consolidare şi restaurare pe care este inscripţionat în caractere chirilice: "Vasile Pogor 1850 şi soţia sa Zoe".
PROPRIETATEA MORUZZI
În primii ani ai secolului al XX-lea, proprietatea a fost cumpărată de familia Moruzzi. Atunci s-au făcut unele modificări, atât la intrarea principală, cât şi la faţade, aşezând deasupra pe fronton blazonul Moruzeştilor. Aici locuind principesa Maria, văduva lui Alexandru Al. Cuza, fiul cel mare al domnitorului. Ce doi s-au căsătorit în 1889 cu Maria Moruzzi (1863-1921), fiica lui Alecu Moruzzi şi a Adelei Sturdza.
În călătoria de nuntă, acesta s-a îmbolnăvit de tuberculoză, murind la puţin timp. Cei doi fuseseră căsătoriţi şase luni, dar prin testament Maria moştenea întreaga avere a familiei Cuza, inclusiv moşia de la Rugin