Cinci şefi din sindicatul uzinei au fost concediaţi fără a li se comunica motivul
Muncitorii de la Întreprinderea de Maşini şi Unelte Medgidia (IMUM) au început, ieri dimineaţă, un protest spontan şi au refuzat să intre în uzină. Angajaţii spun că au ajuns la capătul puterilor şi cer să le fie respectate drepturile salariale.
Nu este prima oară când muncitorii recurg la proteste spontane în faţa unităţii şi refuză să intre la muncă. Motivul este întotdeauna acelaşi, dar situaţia devine din ce în ce mai dramatică. Oamenii nu şi-au mai primit salariile de jumătate de an. „Avem rate, avem copii pe care trebuie să-i trimitem la şcoală. Am câştigat un proces în instanţa privind drepturile salariale, dar sentinţa nu a fost aplicată". Este declaraţia uneia dintre angajatele uzinei, Chiţa Condruţ, lider de sindicat de secţie la IMUM. Pe 7 septembrie, ea şi alţi încă patru şefi de sindicat au primit vestea că le-a fost suspendat contractul individual de muncă, fără a primi vreo explicaţie. „Nu am primit un avertisment. Nimic. Doar m-a anunţat soţul că mi-a venit înştiinţarea acasă şi că nu mai pot intra în uzină. Nu mai putem răbda!", povesteşte femeia. Informaţia este confirmată de liderul de sindicat din IMUM, Liviu Chiriţă. Potrivit acestuia, oamenii ar fi fost daţi afară din cauza unui presupus dosar penal întocmit pe numele celor cinci sindicalişti, care se pare însă că este inexistent. „Am făcut contestaţie la Judecătoria Medgidia şi acum aşteptăm răspunsul", a declarat Liviu Chiriţă. „Vrem să ni se facă dreptate!", spun muncitorii de la IMUM.
Într-o situaţie drastică se află şi angajaţii societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, sucursala Dobrogea Litoral, care nu şi-au mai primit salariile din toamna anului trecut. La sfârşitul lunii ianuarie 2009, aceştia au intrat în greva foamei pentru a sensibiliza conducerea unităţii. Ca şi în cazul IMUM, m