Violonistul Joshua Bell concertează astă-seară pe scena Sălii Palatului, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Sursa: Reuters
La festivalul „George Enescu”, aflat în plină desfăşurare la Bucureşti, cu fiecare seară, invitaţii devin tot mai spectaculoşi, orchestrele mari, de la cea Radio din Franţa la cea Regală din Londra, se întrec una pe cealaltă, iar programul, de la Beethoven la Ceaikovski, de la Haydn la Ravel, îi încântă pe melomani.
După ce l-am ascultat, aseară, pe „copilul teribil al viorii”, Nigel Kennedy, interpretând concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, de Beethoven, alături de Filarmonica Regală din Londra, astă-seară, un alt „superstar al viorii”, cum este numit Joshua Bell, este invitat pe scena Sălii Palatului.
Alături de aceeaşi Orchestră Regală, dirijată de astă dată de Horia Andreescu, câştigătorul Premiului Grammy ne va încânta cu „Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră” de Lalo.
În vârstă de 42 de ani, Joshua Bell s-a născut la Bloomington, în Statele Unite, fiind apreciat de critică datorită virtuozităţii sale, ca o „legendă vie a Indianei”.
Incognito, la metrou
Întrecându-se în nonconformism cu Nigel Kennedy, Bell este protagonistul unei înregistrări video care a făcut înconjurul lumii, după ce ziaristul american Gene Weingarten, de la „Washington Post”, a avut în urmă cu doi ani o idee cu adevărat năstruşnică: într-o dimineaţă rece de ianuarie, l-a filmat pe Joshua Bell cântând incognito într-o staţie de metrou din Washington DC.
Unul dintre cei mai buni violonişti ai lumii a susţinut un recital de 45 de minute cu o vioară valorând 3,5 milioane de dolari, iar trecătorii l-au ignorat ca pe un simplu muzicant.
În timpul recitalului s-au oprit să-l asculte doar şapte persoane, iar alţi călători grăbiţi i-au ar