De când lumea, există jocuri prin care copiii învaţă să crească, să se dezvolte ca oameni şi să îşi contureze o identitate.
Jocurile se moştenesc sau se inventează contextual, dar nu există oameni care să nu se fi jucat, măcar o dată în viaţă. „Omul nu poate să se integreze în societate şi să perceapă umanitatea fără joc”, crede Horea Murgu, preşedintele Coaching Institute, care continuă spunând că „jocul este calea de a învăţa a omului, prin care se poate distinge pe sine, îşi poate contura o personalitate”.
Importanţa îndrumării
Pe cât de uşor este să înveţi un joc, pe atât de greu este să îndrumi pe cineva în descoperirea lucrurilor care se ascund dincolo de reguli. „Toate jocurile au ceva în spatele lor, pe care îl deprindem jucând, dar trebuie să existe cineva care să ne ghideze în asta, să ne arate cum devenim mai frumoşi jucându-ne”, crede coach-ul pasionat de joc şi care este implicat în multe proiecte ludice.
Jocurile se învaţă cel mai bine de la alţi copii, fiind o formă de socializare de la vârste mici. „Copiii trec prin schimbări extraordinare în primii şase ani de viaţă şi este foarte important să fie mereu coordonaţi în joacă”, crede Horea Murgu, care subliniază importanţa rolului mamei în dezvoltarea copiilor. „Din păcate, în societatea noastră nu se pune preţ prea mare pe rolul mamei în educarea copiilor. Cred că mamele ar trebui să petreacă cel puţin primii trei ani din viaţa copiilor alături de ei”, spune acesta, explicând că, prin joc, se conturează personalitatea copiilor.
„Copiii se schimbă foarte repede, iar absorbţia de atitudini şi de comportamente se face foarte intens în primii şase ani, când copiii trebuie să aibă parte de asistenţă maternă.
Era jocurilor pe calculator
Generaţiile de copii s-au schimbat de-a lungul ultimelor decenii, la fel şi joc