Uneori, ganglionii se inflamează aparent fără un motiv anume, însă dacă ai sesizat acest lucru, nu trebuie să rămâi indiferent, pentru că sănătatea ta ar putea fi ameninţată. Ganglionii sunt dispuşi strategic pe întreaga suprafaţă a corpului. Ei au un rol esenţial în apărarea organismului, fiind primii care te avertizează de prezenţa unei infecţii.
Îi poţi simţi la palpare pe gât, în jurul urechilor, la nivelul claviculei, în zona axială şi în cea inghinală sau, în profunzime, pe torace, pe abdomen ori în jurul unor organe. Creşterea în volum a ganglionilor superficiali, plasaţi sub piele, poate fi sesizată uneori la pipăit sau uneori chiar cu ochiul liber şi sunt un semnal că acea zonă este bolnavă.
Când trebuie să-ţi faci griji
În mod normal, ganglionii au un diametru de circa un centimetru. Uneori, dacă îţi palpezi singur zona gâtului sau pe cea axilară, vei simţi prezenţa ganglionilor, fără să fie un motiv de îngrijorare.
Însă, dacă mărimea ganglionilor depăşeşte această dimensiune, dacă sunt sensibili la atingere, au suprafaţa neregulată, sunt duri şi imobili, iar pielea este înroşită, este cazul să te prezinţi la medic, deoarece poate fi vorba de o afecţiune serioasă.
Unele medicamente pot fi de vină
Gripa, guturaiul sau amigdalita poate fi însoţită de o inflamare a ganglionilor limfatici din zona gâtului, mandibulei sau urechilor.
Uneori chiar şi o înţepătură de insectă sau sensibilitatea la anumite medicamente poate duce la creşterea în volum a ganglionilor. Însă acest simptom apare şi în cazul unor boli imunitare, cum ar fi SIDA, poliartrita reumatoidă sau lupusul.
Consultă medicul!
Dacă ai avut o răceală sau o infecţie pentru care ai urmat un tratament, dar ganglionii nu şi-au revenit la dimensiunea normală, este recomandat s