Proprietara unei firme de design creează jucării made in Romania de 15 ani. Acestea sunt făcute din materiale obişnuite, umplute cu puf, fiecare dintre ele reprezentând un personaj din poveştile româneşti Tanti Leontina Prodan a început să facă păpuşi în copilărie, iar majoritatea figurinelor prindeau viaţă din coceni de porumb, mănuşi sau cârpe. Cum anii au trecut, păpuşile pe care Leontina Prodan le-a creat, au luat naştere din diverse materiale folosite la haine, dar şi puf.
“Sunt foarte utile jucărioarele, iar toate sunt personaje dintr-o povestioară românească, tocmai pentru a-i promova pe scriitorii autohtoni. Am aici scufiţa roşie, bunicuţa ei şi lupul într-o singură păpuşă, trebuie doar să ridici fustiţa scufiţei şi o descoperi pe bunicuţă, iar după boneta bunicuţei descoperi lupul, trei personaje într-o păpuşă. Sunt perfecte pentru o povestioară spusă seara micuţilor”, a precizat creatoare păpuşilor.
În 15 ani, majoritatea personajelor din basmele româneşti şi povestioarele învăţate la grădiniţă au prins viaţă în firma unde femeia fabrică şi uniforme şcolare. “I-am făcut pe toţi monştrii din «Harap-Alb», n-am uitat nici de cei din «Prăslea cel voinic şi merele de aur» sau «Ileana Cosânzeana». De exemplu, personajele din «Fata babei şi fata moşneagului» le-am făcut sub formă de perne pentru copii, pe o parte baba, iar pe alta moşneagul”, a mai adăugat Leontina.
Păpuşi pe post de recompensă
“Prâslea” sau “Păsări-Lăţi-Lungilă” nu au poposit însă prea mult pe rafturile “fabricii”, devenind recompense pentru colindătorii care au venit la tanti Leontina. “Am dăruit păpuşi colindătorilor, mănăstirilor şi chiar celor de la casele de copii”, a spus creatoarea. Între timp, monştrii din basm sau prinţii nu au ezitat să cutreiere meleaguri vâlcene sau băcăuane, bucurând alţi copilaşi.
“Micu