Salariaţii fostei companiii de stat Electrica Oltenia au pierdut definitiv dreptul de a cumpăra până la 10% din acţiunile firmei, întrucât termenul legal pentru achiziţia titlurilor a expirat anul trecut, a anunţat ieri ministrul economiei, Adriean Videanu. Sursa: Octavian Cocoloș
Declaraţia a venit după ce sindicatele au ameninţat că vor da ministerul în judecată. Angajaţii aveau dreptul de a cumpăra de la Electrica 10% din capitalul filialei din Oltenia în termen de trei ani de la data finalizării privatizării, adică până la 30 septembrie 2008, la acelaşi preţ pe acţiune dat de CEZ. Grupul ceh CEZ a plătit 62,8 milioane de euro pentru achiziţia directă a 24,62% din acţiunile firmei, ajungând la 51% printr-o majorare de capital.
Eroare legislativă?
Prin OUG 116/2008 şi ulterior prin lege, data-limită de achiziţie a acţiunilor de către salariaţi a fost prelungită până la 31 decembrie 2010. Termenul însă era valabil doar în cazul în care Electrica se decidea să vândă restul acţiunilor de ţinu te la Oltenia către CEZ, nu şi în cazul în care grupul ceh îşi activa opţiunea de achiţie a pachetului rezidual de acţiuni, pentru a controla astfel 100% din societate. La finele lunii iunie, CEZ şi-a activat această opţiune, iar tranzacţia trebuie finalizată până pe 2 octombrie. Preţul oferit de CEZ este de 145 de milioane de euro pentru pachetul de 19% deţinut de Electrica, 30% fiind la Fondul Proprietatea, care ia 230 de milioane de euro. Electrica primeşte astfel de la CEZ pentru 10% din acţiuni 76,3 milioane de euro, faţă de 25,5 milioane de euro, cât ar fi luat de la salariaţi, potrivit calculelor EVZ. Sindicatele ameninţă acum, tardiv, cu procese, inclusiv pe Videanu. Acesta speră însă ca negocierile cu CEZ să se finalizeze cât mai rapid. Potrivit lui Videanu, Electrica va investi banii de la CEZ în electrificare.