Sistemul bancar brazilian foarte strict, considerat prea incarcat, pana acum, a devenit, brusc, un model pentru liderii G20, dupa ce a reusit sa treaca prin criza economica fara sa inregistreze niciun faliment.
Recesiunea mondiala a atras atentia asupra reglementarii slabe in domeniul bancar, lucru ce a condus, de fapt, la problemele financiare grave.
Insa, in Brazilia, prezenta puternica a bancilor de stat au generat destule lichiditati pentru a sustine economia, intr-un moment in care bancile private au sistat creditarea. De asemenea, piata relativ nedezvoltata a tarii din America Latina in privinta imprumuturilor si a ipotecilor a insemnat ca institutiile financiare de acolo erau mult mai putin vulnerabile la problemele care au daramat sistemul bancar american.
Insa, cele mai importante aspecte ce au protejat Brazilia sunt cerintele de capital foarte stricte si supravegherea atenta a bancii centrale asupra intregului sistem, cred analistii.
"Bancile braziliene n-au avut probleme datorita reglementarilor foarte stricte, evitandu-se, astfel, o criza de lichiditati pe pietele locale, dar si problemele legate de solventa. Astazi, Brazilia poate fi un model in domeniul reglementarii bancare", a declarat, pentru Reuters, Ceres Lisboa, analist la agentia de rating Moody's Investors Service din Sao Paulo.
In ce consta sistemul brazilian
Regulile dupa care se ghideaza bancile din Brazilia au fost introduse dupa 1995, dupa o serie de mini-crize, care au obligat tara sa adopte versiuni mai stricte ale normelor internationale.
Potrivit acordului Basel II, o colectie de standarde pentru sistemul bancar global, bancile trebuie sa finanteze minimum opt procente din activele riscante cu propriul capital. In Brazilia, nivelul este de 11 procente, iar unele institutii au un capital chiar mai ridicat.