Metabolismul este cel care ne ajută să ardem calorii, dar şi să respirăm, să ne controlăm temperatura corpului, să ne contractăm muşchii, să ne punem creierul la treabă. Pe scurt, metabolismul ne ţine în viaţă. Orice proces fizic şi chimic din corp care foloseşte şi care creează energie poartă numele de metabolism. De fapt, acesta înglobează majoritatea funcţiilor organismului:
Dgestia alimentelor şi asimilarea substanţelor nutritive;
Eliminarea reziduurilor prin urină şi prin fecale;
Respiraţia (schimbul de oxigen şi de dioxid de carbon care are loc la nivelul sistemului respirator);
Circulaţia sângelui;
Creşterea sau scăderea temperaturii corpului în funcţie de anumiţi factori;
Contractarea musculaturii;
Activitatea creierului şi a celulelor nervoase din întreg corpul.
Cum este produsă energia
Metabolismul este alcătuit din două părţi complementare: Catabolismul, adică descompunerea substanţelor de bază din alimente (carbohidraţi sau glucide, proteine şi lipide sau grăsimi) în elemente mai simple, cu ajutorul unor enzime specifice. Se produce în special prin ruperea legăturilor dintre atomii de carbon din moleculele diferitelor substanţe. În urma catabolismului, rezultă o formă de energie care poate fi folosită imediat de celule pentru procesele care ne menţin în viaţă.
Anabolismul include procesele care favorizează „repararea“ şi formarea ţesuturilor şi organelor prin sinteza moleculelor complexe din corp. Exemple de procese anabolice sunt creşterea şi mineralizarea oaselor şi, de asemenea, creşterea masei musculare.
Se poate instala diabetul
Un metabolism încetinit este asociat cu acumularea de grăsime în organism, deoarece corpul are tendinţa de a acumula caloriile, în loc să le ardă. Dacă nu sunt luate măsuri din vreme, în timp, dev