Proeuropenii de la Chişinău au lansat pentru prima dată ameninţarea unor noi alegeri, evocată până în prezent ca simplă ipoteză. Sursa: Reuters
Scenariul unor noi alegeri anticipate în Republica Moldova prinde un contur din ce în ce mai pronunţat, ipotezele lansate până în prezent doar de analiştii politici fiind înclocuite treptat cu declaraţii âfăcute de politicienii moldoveni după ce preşedintele Voronin şi-a depus demisia.
Singura deosebire faţă de perioada premergătoare scrutinului din august este că spectrul unor noi alegeri legislative este de această dată vehiculat de majoritatea proeuropeană din parlamentul de la Chişinău.
Într-o intervenţie avută la Realitatea FM, Vlad Filat, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) pentru postul de premier a adus pentru prima dată în discuţie intenţia coaliţiei de a convoca anticipate.
„Comuniştii spun că nu ne vor susţine pentru a-l vota pe (Marian - n.r.) Lupu (în funcţia de preşedinte al ţării - n.r.). Vom declanşa procedura alegerilor în momentul în care vom asigura controlul instituţiilor statului, în mod democratic şi nu autoritar, ca până acum”, a subliniat liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).
El a explicat că este nevoie ca instituţiile statului să fie pe deplin funcţionale pentru ca, în cazul în care scenariul anticipatelor devine realitate, să se asigure alegeri libere şi corecte. Filat a dat asigurări că, într-o astfel de situaţie, Partidul Comuniştilor (PCRM) ar pierde enorm capital electoral.
Analiştii politici şi chiar voci din cadrul formaţiunii comuniste au avertizat că PCRM riscă să rămână cu mult sub cele 48 de fotolii de deputat deţinute în prezent dacă populaţia este chemată din nou la vot.
În aceste condiţii, şansele ca AIE să nu găsească sprijinul a cel puţin opt deputaţi comunişt