Statele Unite anunţă că reiau discuţiile directe cu Phenianul după ce luna trecută şi-au trimis emisarii în Libia şi în Belarus. În ultimele săptămâni, diplomaţia americană a făcut un veritabil tur de forţă prin capitalele unor regimuri totalitare. Rezultatele încep să se vadă. Statele Unite vor purta discuţii directe cu Coreea de Nord pentru a convinge Phenianul să renunţe la programul său nuclear, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american. Philip Crowly a insistat că discuţiile cu partea nord-coreeană “nu reprezintă o schimbare radicală în politica externă”, şi că întâlnirea va respecta cadrul celor şase părţi implicate în problematica coreeană.
La începutul săptămânii, trimisul special american în Coreea de Nord, Stephen Bosworth, a avut întâlniri cu oficiali de la Seul, Beijing şi Tokio. Sub protecţia anonimatului, surse din Departamentul de Stat au declarat agenţiei France Press că domnul Bosworth va fi cel care va conduce delegaţia americană la discuţiile cu Phenianul.
Data discuţiilor nu este încă stabilită, dar potrivit unor surse diplomatice, nu va fi mai devreme de reuniunea generală a Naţiunilor Unite de la sfârşitul acestei luni. Reuters scrie că deja Statele Unite au redactat un proiect de rezoluţie ONU prin care cere distrugerea armelor nucleare deţinute de state precum Coreea de Nord.
Anunţul întâlnirii directe SUA – Coreea de nord vine la puţin timp după ce fostul preşedinte american Bill Clinton a fost la Phenian „în misiune umanitară”.
Clinton „eliberatorul“
Fostul şef de la Casa Albă a cinat cu liderul nord-coreean Kim Jong Il pe 4 august. A fost încununarea a luni de zile de negocieri între americani şi comuniştii coreeni pe tema eliberării a două jurnaliste americane pe care autorităţile nord-coreene le-au prins la graniţă, le-au acuzat de spionaj ş