Marele compozitor a susţinut, în 1927, la Bistriţa un concert, iar banii de pe bilete i-a donat pentru ridicarea catedralei. Piatra de temelie a Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi”, a fost pusă în anul 1927, sub directa conducere a protopopului cărturar Grigore Pletosu, care a fost şi primul slujitor al bisericii. Clădirea bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” a fost înălţată pe strada Alexandru Odobescu între anii 1927-1938. De remarcat în istoria acestui edificiu este faptul că la construirea sa au contribuit marele compozitor George Enescu şi preotul şi pedagogul Grigore Pletosu.
În anul 1927, George Enescu a susţinut la Bistriţa un concert de binefacere, iar fondurile strânse la eveniment au fost donate pentru a ajuta la construcţia primului imobil , făcut anume pentru cultul ortodox.
Proiectată de o femeie
O altă parte din fondurile necesare pentru ridicarea lăcaşului de cult au aparţinut cadrelor militare şi administrative din oraş şi credincioşilor care au făcut donaţii. În plus, pentru finalizarea lucrărilor, s-au primit ajutoare şi din fondul pădurilor grănicereşti de la Năsăud, s-au vândut cărămizi, ilustrate, s-au făcut împrumuturi bancare şi s-a primit ajutor de la Episcopia Clujului. Clădirea cunoscută de bistriţeni sub denumirea de „catedrala ortodoxă” a fost proiectată de o femeie. Arhivele bisericii arată că edificiul a fost ridicat de maistrul Ioan Sasu, care a lucrat după planurile soţiei sale, Elena Preda.
Construcţia care poartă amprenta stilului bizantin seamănă foarte bine cu catedralele şi, probabil, pentru contextul istoric în care s-a decis construirea ei. „În anii de după Unirea cea Mare a tuturor românilor din 1918, s-a hotărât ca, în marile centre româneşti, să se zidească câte o catedrală”, arată arhivele bisericii.
„Bistriţenii cunosc această biserică sub denumirea de «catedrala ortodoxă» datori