Analizează orice fenomen social, orice caz şi explică de ce o persoană a ajuns într-o situaţie disperată şi încalcă orice normă legală.
De ce ajung oamenii să devină frustraţi, cum sunt influenţaţi de toţi cei care îi înconjoară şi cum pot trece peste momentele grele, asta studiază sociologul Octavian Sachelarie.
La 13 ani a citit o bibliotecă întreagă
Viaţa unui sociolog, aşa cum am aflat de la piteşteanul Octavian Sachelarie, este dedicată studiului.
„ Până acum am citit mii de cărţi ! Am avut şansa să mă nasc într-o familie de intelectuali, părinţii mei fiind economişti. Multă lume m-a întrebat de unde cunosc atât de multe şi le-am povestit cum a început totul.
Părinţii mei aveau mai multe biblioteci în casă, iar când eram în clasa a şaptea, în vacanţă, am stat o vară întreagă şi am citit toate volumele din bibliotecă. Aşa am învăţat să selectez informaţia şi un mare ajutor am primit de la mătuşa mea, o reputată profesoară de limba română. Mi-am iubit toţi profesorii, dar cel mai mult pe învăţătoare.
Ea a fost cea care a pus bazele educaţiei mele şi până în momentul în care a murit, în fiecare an, de 8 Martie, i-am dus câte un buchet de flori.”, şi-a amintit piteşteanul Octavian Sachelarie.
Cel mai preferat scriitor este Ernest Hemingway
Părerea clară a sociologului Octavian Sachelarie este că lecturarea oricărei cărţi constituie un exerciţiu de selectare a informaţiei.
„Cărţile din anii de şcoală sunt cărţile de căpătâi în pregătirea profesională a unui om. Nu toată lumea ştie că marii creatori sunt puţini !” Şi dacă ar fi să facă o analiză a tuturor cărţilor pe care le-a citit, sociologul se simte atras de literatura americană.
„ Există o doză de realitate în aceste cărţi, nu totul este ficţiune, dar apreciez cel mai mult faptul că americanii adoptă o comunicare directă. Şi dacă mă întreb