Ei spun că au descoperit uimiţi o altă Românie decât cea prezentată în Europa Un grup de militari germani se ocupă, zilele acestea, de refacerea mormintelor celor căzuţi în cel de-a doilea război mondial şi înmormântaţi în Cimitirul Eroilor Germani din Brăila. Doi dintre membrii misiunii militare a Bundeswehr-ului au avut amabilitatea să discute, în exclusivitate, cu reporterii „Adevărului de Seară”. Nemţii - locotenentul Martin Lang şi de haupfeldwebelul Frank Grosse - spun că se simt pe jumătate brăileni.
Ambii sunt pentru a doua oară în misiune la Brăila şi recunosc că sunt îndrăgostiţi deja de oraşul nostru. Anul acesta chiar au cerut să revină la noi după ce prima experienţă li s-a părut grozavă.
Un capitol de istorie pe zi
Curiozitatea l-a făcut pe locotenentul Martin Lang să-şi procure o carte de istorie a României, scrisă în limba germană.
„În fiecare seară, la cină, fiecare dintre noi citeşte câte un capitol din istoria României. Am aflat cu surprindere că ideea de unitate este mai veche la voi decât în Germania. Am aflat despre «regeleMihai» care a reunit toată ţara la 1600. Am fost surprinşi să citim istoricul lăcaşului Bisericii Greceşti, pe care am vizitat-o, scris pe un perete în limba noastră”, ne-a declarat tânărul locotenent.
Frank Grosse ne-a spus că avem cu ce să ne mândrim, dar că ne lipseşte agresivitatea în promovarea propriei imagini.
„La noi dacă ar fi existat un oraş ca Brăila, care a fost ras de pe faţa pământului, aşa cum a fost la voi în anul 1829, s-ar fi organizat chiar pelerinaje către acel loc. Iar faptul că Biserica din centru e singura moschee din Europa transformată în lăcaş de cult Ortodox, este ceva nemaipomenit” , zice neamţul.
„Un neam aşa mare trebuie respectat ”
Afirmaţia îi aparţine lui Martin Lang. „Am făcu