Gurmanzii sunt darnici cu banii atunci când văd zacusca picantă sau cozonacii pufoşi, frământaţi de unguroaice după reţete secrete. Zeci de unguri specializaţi în produse tradiţionale îşi expun bunătăţile în vestul ţării, la Arad, la un târg de toamnă deschis în acest weekend.
Bănăţenii şi bihorenii sunt obişnuiţi să-şi facă drum peste graniţă ca să-şi umple cămara cu mâncare din ţara vecină. Ieri au profitat din plin de cutiile cu bomboane colorate, fructe confiate şi aromate cu scorţişoară şi de borcanele cu murături, zacuscă şi miere ungureşti.
„Venim la fiecare eveniment cu specific culinar organizat în vestul ţării. Oamenii sunt plăcut impresionaţi de marfa noastră, aşa că ne încercăm norocul ori de câte ori se poate. Ne merg vânzările mult mai bine în România“, a spus Marika Sas, o vânzătoare din Ungaria.
Mare trecere, în special la arădeni, are cozonacul „baiclu”, subţire şi cu multă nucă. Producătorii maghiari îi întâmpină pe bănăţeni şi la raionul cu miere pentru a se îndulci înainte de a gusta „mâncăruri mai serioase”.
Turtă dulce şi zacuscă fără egal
Georgeta Galiş este o arădeancă obişnuită să meargă în Ungaria la cumpărături. „Turta dulce ungurească este o minunăţie. Am învăţat că reţeta tradiţională trebuie să conţină neapărat scorţişoară şi miere“, a spus Georgeta.
Ea a adăugat că în această perioadă merge frecvent peste graniţă să-şi cumpere şi legumele pentru tradiţionala zacuscă de iarnă. Spune că preţurile sunt mult mai bune, iar calitatea face diferenţa. „Merg să-mi cumpăr şi legumele, tot de la unguri.
Chiar dacă fac câţiva kilometri în plus, cred că merită, pentru că le iau mult mai ieftin. Iar roşiile au un gust cu totul deosebit faţă de cele de la noi din pieţe”, a adăugat Georgeta Galiş.