Fotbalistele din Iran sunt forţate să joace acest sport îmbrăcate din cap până în picioare. În Iran, fotbalul este un înlocuitor pentru tot ceea ce lipseşte şi, în primul rând, pentru libertatea după care tânjesc 70 de milioane de oameni. Mai citeşte şi:
Marzieh Vahid Dastjerdi, prima femeie ministru din IranVIDEO Clotilde Reiss, eliberată condiţionat după şase săptămâni de detenţie la Teheran200 $ amendă în locul a 40 de lovituri de bici pentru că a purtat pantaloni în public
Deşi s-a bucurat mereu de popularitate şi în rândul sexului slab, odată cu revoluţia islamică din 1979, fotbalul feminin a fost interzis în Iran. Motivul?
Echipamentul nu corespunde normelor religioase potrivit cărora o femeie trebuie să-şi acopere în întregime corpul atunci când iese pe stradă sau când practică, în public, orice fel de activitate, fie ea şi sportivă.
A trebuit să treacă mai bine de 14 ani de la revoluţie pentru ca femeile să primească din nou dreptul de a da cu piciorul în minge. În 1993, după mari presiuni făcute de organizaţiile ce luptă pentru drepturile femeilor, s-a organizat un campionat pentru femei.
Totul s-a desfăşurat sub un control strict, într-o sală acoperită, unde accesul bărbaţilor sau al camerelor de luat vederi a fost interzis. Zece formaţii au participat în această competiţie, iar după alţi opt ani, în 2001, Ministerul Educaţiei şi Sportului a aprobat formarea unui campionat oficial de futsal pentru femei.
Vor avea un stadion de 40.000 de locuri
Din 2005, Iranul are şi o naţională feminină de fotbal (locul 49 FIFA, în vreme ce România ocupă locul 36) în care jucătoarele intră pe teren acoperite din cap până în picioare!
Având în vedere succesul de care se bucură fotbalul în rândul reprezentantelor sexului frumos, guvernul iranian a aprobat construirea unui