Peste 10.000 de persoane au manifestat aseară, la Berlin, pentru a cere o protecţie mai bună a datelor personale, după mai multe scandaluri privind traficul şi abuzurile din acest sector şi a unei legi care permite spionarea calculatoarelor în cazul unor anchete, relatează AFP. Peste 10.000 de persoane, potrivit poliţiei, 20.000 potrivit organizatorilor, au răspuns apelului lansat de mai multe sindicate, asociaţii şi partide politice mici.
" Trebuie spus un nu clar nebuniei de supraveghere a Guvernului, trebuie să i se spună nu în două săptămâni ", în cadrul alegerilor legislative de la 27 septembrie, a apreciat copreşedintele ecologiştilor, Claudia Roth, unul dintre partidele de opoziţie.
Responsabilul regional cu apărarea datelor din Schleswig-Holstein (nordul ţării), Thilo Weichert, consideră că "supravegherea şi cenzura" ameninţă în prezent drepturile fundamentale ale cetăţenilor şi libertatea de opinie. "Cu unele date personale, companiile pot să facă oamenii docili, fără ca aceştia măcar să îşi dea seama", a avertizat el.
" Problema nu este numai că datele sunt folosite: este şi că oamenii sunt supravegheaţi, discriminaţi şi manipulaţi " şi că li se fură astfel libertatea, a adăugat el.
După o serie de scandaluri privind traficul cu date confidenţiale (date bancare, adrese, obiceiuri), Guvernul german a sporit protecţia informaţiilor personale. Dar o lege antiterorism propusă de guvernul CDU-CSU şi adoptată de Parlament la sfârşitul anului 2008 permite supravegherile şi percheziţiile online, efectuate de poliţie şi de serviciile secrete.