În ciuda interdicţiei folosirii bărcilor cu motor pe lacurile Tarniţa şi Fântânele, proprietarii lor nu renunţă la distracţie. Proprietarii de bărci cu motoare ecologice se plâng de faptul că decizia Consiliului Judeţean Cluj nu este corectă. La două zile de când Consiliul Judeţean Cluj a interzis folosirea bărcilor cu motor pe lacurile Tarniţa şi Fântânele, întrucât aceste acumulări reprezintă principala sursă de apă potabilă pentru aprovizionarea celei mai mari părţi a judeţului, proprietarii de bărci cu motor sau ski-jet-uri se distrează în voie.
Sâmbătă, la amiază, nu mai puţin de patru bărci cu motor făceau turul lacului Tarniţa, fără ca cineva să intervină. Unii dintre proprietarii acestora, deşi au menţionat că sunt la curent cu ultimele reglementări, au precizat că sunt convinşi că nu au cum să fie amendaţi.
Şi bine, şi rău
Cu toate că decizia Consiliului Judeţean li se pare potrivită, cei care deţin bărci cu motoare electrice, nepoluante, o consideră greşită, pe de o parte.
„Din păcate, în România cădem dintr-o extremă în alta. Până acum, era permis totul, acum e interzis. Cel mai bine ar fi fost să se găsească o cale de mijloc, şi anume să fie permise bărcile cu motoare electrice, aşa cum se întâmplă peste tot în lume“, a spus Eugen Pascu. Cei care trebuie să vegheze la respectarea noilor reglementări sunt inspectorii de la Primăria Gilău şi cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Având în vedere întinderea foarte mare a lacurilor Tarniţa şi Fântânele, monitorizarea este, practic, imposibilă, astfel că instituţiile mizează pe apelurile primite de la cei care observă bărci cu motor pe lacuri.
Printre cei care veghează la respectarea legii este şi Sorin Tamaş, paznic angajat la barajul de la Tarniţa. „Ni s-a comunicat să informăm poliţia din Gilău, dacă observăm bărci cu motor pe lac. Va fi, însă,