Sute de localnici şi turişti aflaţi în trecere s-au strans astăzi la monumentul lui Aurel Vlaicu din Băneşti, judeţul Prahova, pentru a comemora 96 de ani de la tragicul accident în care şi-a pierdut viaţa cunoscutul pilot, inginer şi inventator român. Sursa: Răvzan Bunea
Alături de un miting aviatic care a încantat pe toata lumea, organizatorii au prezentat şi replica avionului pionerului aviaţiei române, Vlaicu 2.
Demonstraţiile aviatice din acest an au ţinut cu sufletul la gură toată asistenţa. Piloţii au executat, la o viteza de peste 150 de kilometri la oră, unele dintre cele mai periculoase manevre, looping-uri, tono-uri şi alte exerciţii aeriene dificile pe avioane IR şi IAG, fiind răsplătiţi din plin de aplauzele spectatorilor.
Şi manevrele riscante ale paraşutiştilor au fost fost urmărite cu teamă, dar şi cu admiraţie, de public.
Nu au lipsit nici momentele tensionate. Atunci când un paraşutist a ratat punctul de aterizare, mulţimea a intrat în panică, însă, la aterizare, el a dat asigurări că a făcut parte din regie.
Aurel Vlaicu, „înaintaşul aripilor româneşti”
La eveniment au participat atât foşti piloţi sau actuali aviatori cât şi membrii ai familiei lui Vlaicu. „Este un moment important, care, cu mulţi ani în urmă, a fost unul trist, dar care a rămas în memoria noastră.Trebuie să respectătm şi să ne aducem aminte de valorile aviaţiei româneşti. Nu am dus mai departe tradiţia prin aviatie decât prin nume şi acolo, în satul lui Aurel Vlaicu, avem un muzeu memorial care-l cinsteşte pe înaintaşul aripilor româneşti”, povesteşte Vlaicu Popescu, stră-strănepotul lui Aurel Vlaicu.
Cei mai mulţi dintre „zburători” spun că nu puteau lipsi de la un eveniment dedicat celui mai cunoscut aviator român. „Sar în memoria cuiva pe care îl iubesc. Cu siguranţă Aurel Vlaicu rămâne un