Romanul "Cel mai iubit dintre pământeni" este o capodoperă profund umană. Totuşi, ecranizarea acestuia, realizată imediat după Revoluţie, a avut spectatori dezamăgiţi. Dacă financiar filmul a fost un mare eşec, din punctul de vedere al distribuţiei el a reprezentat un regal.
Pelicula, după romanul cu acelaşi nume de Marin Preda, reconstituie cu măiestrie o parte a istoriei româneşti. Drama intelectualului din deceniile 5-6, pe care se înfăşoară strâns şi cea personală, doar este cel mai iubit dintre pământeni, nu?, este decupată de Şerban Marinescu oarecum descentrat. Există în film trădarea şi, desigur, scenele terifiante din închisoare. De fapt, filmul a rămas celebru în primul rând pentru controversata scenă a violului la care este supus eroul de către un gardian.
"Cel mai iubit dintre pământeni", în regia lui Şerban Marinescu, a fost prezentat la mai toate festivalurile europene de film, dar niciodată în concurs, de aceea se poate spune că pelicula şi-a început cariera la mult timp după lansare, în 1994, când a fost vizionat de Pierre Henri Delaux, selecţionerul Festivalului de la Cannes. Incredibil sau nu, în sălile de cinema româneşti nu a fost difuzat niciodată. Producătorul nu a acceptat condiţiile de difuzare impuse de Româniafilm la vremea respectivă, considerând că e dezonorant pentru el, ca investitor integral, să accepte doar 35% din încasările rezultate din vânzarea biletelor, în timp ce 65% să fie încasat de Româniafilm, care nu investise nimic. Aşa că a preferat să nu difuzeze filmul prin această reţea. Astfel, timp de două săptămâni, filmul a rulat la Sala Palatului, cu casa închisă. Investiţia totală a fost de 250.000 de dolari.
ENTUZIASM
Distribuţia a fost una cu totul specială, chiar grandioasă. Nici unul dintre filmele româneşti de până atunci nu a avut parte de aşa o gamă variată de actori. Cinci săp