Mai mult decât o introspecţie culinară a paradisului tropical, o călătorie (imaginară sau nu) prin Malaysia reprezintă şi o oportunitate pentru o explorare a delicatului echilibru al acestei lumi, unde de secole coexistă diferite culturi, fiecare dintre ele exprimându-se şi din perspectiva gastronomiei.
Astăzi, malaysienii sunt predominant musulmani, iar existenţa lor este trasată şi de litera Coranului. Asta înseamnă că nu mănâncă niciodată carne de porc şi nu beau alcool. Însă aceste interdicţii nu văduvesc cu nimic arta culinară locală, bogăţia de reţete fiind în consonanţă cu exuberanţa naturii, care oferă localnicilor o mulţime de plante - legume, fructe, tuberculi -, multe necunoscute europenilor, deosebit de gustoase şi de atractive pentru un bucătar deschis să experimenteze.
Ananas pentru "connaisseurs"
Am putea să începem de oriunde călătoria noastră. Poate de pe câmpurile de orez, poate de pe dealurile cu arbori de ceai. Însă preferăm să pornim din mijlocul unei plantaţii de ananas. Şi asta pentru că malaysienii au găsit noi asocieri de gusturi pentru fructul acesta care ajunge până la noi... tăiat în rondele, într-o conservă. În Malaysia se cultivă patru feluri diferite de ananas, al căror nume populare sunt: "gandol", "mas merah", "sarawak", "cayenne".
Cei care se consideră deja nişte "connaisseurs" ai... ananasului vor rămâne surprinşi să afle că bucăţile de fruct devin şi mai plăcute la gust dacă, înainte de a le mânca, le înmoi într-un sos întunecat de soia, în care au fost puse câteva feliuţe de chili. În Malaysia, ananasul proaspăt se "fezandează" presărându-se cu sare după ce a fost curăţat de "solzii" lui. Se curăţă apoi de sare, înainte de a fi tăiat în bucăţi. Această pregătire prealabilă reduce aciditatea fructului.
Malaysienii obişnuiesc să fiarbă ananasul, tăiat în bucăţi mici, în puţină