Agenţii de poliţie vor lua bani mai puţini, comisarii-şefi şi chestorii mai mulţi. În Armată cresc simţitor doar lefurile ofiţerilor cu vechime şi funcţii înalte. „Adevărul“ încheie astăzi prezentarea Legii unice a salarizării cu simbriile angajaţilor din Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării Naţionale. Mai citeşte şi:
Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament, sindicatele menţin protesteleAbsolveţii şcolilor de poliţie se vor putea angaja de la 1 decembrieMaramureş: Poliţiştii nu folosesc armele din dotare de frica Parchetului
Două probleme legate de Legea unică de salarizare îi frământă în acest moment pe angajaţii din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI): actul normativ îi avantajează doar pe cei cu grade de la comisar-şef în sus, culminând cu chestorii, iar în al doilea rând, agenţii de Poliţie se simt discriminaţi în faţa subofiţerilor din Armată. Iar sindicatele din Poliţie fac presiuni la Guvern pentru o nouă rundă de negocieri.
În cealaltă tabără, la Ministerul Apărării Naţionale (MApN), e linişte. Subofiţerii, maiştri militari şi ofiţerii tineri vor rămâne cu salariile actuale, cu diferenţe nesemnificative. În schimb, ofiţerii cu grad înalt şi experienţă îndelungată vor câştiga sporuri salariale mai mari, pe măsura importanţei funcţiei.
Agenţii de poliţie, cei mai dezavantajaţi
Nemulţumirea cea mai mare este în rândurile celor peste 40.000 de agenţi de poliţie. Coeficientul lor de salarizare va scădea de la maximum 2,9, cât este în prezent, la maximum 2,1, în timp ce al chestorilor va creşte de la 7,2 la 9.
În plus, norma de hrană de 540 de lei nu este menţionată în Legea unică a salarizării, fiind stipulat în schimb un spor de cel mult 30% din venitul total lunar.
„Dacă priviţi tabelul coeficienţilor de ierarhizare în Poliţie, veţi observa că lefurile