În weekend, gospodinele stau uneori şi la rând pentru a prinde un grătar unde să coacă legume.
În fiecare sfârşit de săptămână când vremea este bună, grătarele amplasate pe strada C. A. Rosetti, la ieşirea din Iaşi spre Cârlig, sunt vânate de gospodine. Nu pentru a face mititei şi fleici, ci pentru a coace legumele pentru iarnă. „Este pentru prima oară când venim aici. Am aflat de la nişte prieteni care au mai fost anul acesta“, a spus Carmen P. Femeia avea ieri pe grătar doar gogoşari, pe care i-a copt pentru iarnă.
Regretă că nu a aflat mai din timp despre grătarele de pe strada C. A. Rosetti pentru că nu şi-ar mai fi afumat bucătăria cu vinetele deja pregătite pentru iarnă. La câţiva metri distanţă, un alt grup păzea un grătar plin cu vinete, iar alături tocmai terminaseră de curăţat ardeii copţi. „Am trimis pe cineva în oraş să mai cumpere un sac de cărbuni pentru că nu ne ajungea ce aveam noi şi mai avem încă un sac de vinete de copt. Este foarte comod aşa. Nici nu vreau să-mi amintesc cât timp îmi lua acasă această treabă“, a spus Lăcrămioara Istrate.
Majoritatea ieşenilor care au descoperit grătarele de la marginea oraşului sunt încântaţi de faptul că-şi termină treaba în timp record. „Este foarte bine pentru că nu ne mai afumăm bucătăria, suprafaţa de coacere este mult mai mare şi, în plus, nici nu mai stăm aplecaţi pentru că grătarele sunt înalte“, a mai spus Lăcrămioara Istrate.
Cei care se aflau ieri la copt legumele pentru iarnă au pus şi de un grătar. „Chiar ne era foame când am ajuns şi am folosit grătarul adus de acasă pentru a prepara carnea. După ce am mâncat, numai bine s-a eliberat şi grătarul mare şi ne-am apucat de treabă“, a precizat Lăcrămioara. Sunt şi ieşeni care de ani de zile vin în zonă pentru a coace vinete, ardei şi gogoşari. Ei au scăpat astfel de zugrăvitul bucătăriei, care se afuma în fiecare toamnă.