Scriitoarea Malika Mokeddem, al cărei roman, „Femeia interzisă”, a fost recent lansat de Ibu Publishing, are o poveste exotică şi controversată, devenind un simbol al descătuşării femeilor algeriene din sistemul musulman. capital.ro a discutat cu scriitoarea algeriană despre şansele femeilor musulmane de a accede la „visul occidental” şi despre condiţia de imigrant în Europa contemporană. Fiică a unor păstori nomazi care au îndurat foamea în anii&r
Scriitoarea Malika Mokeddem, al cărei roman, „Femeia interzisă”, a fost recent lansat de Ibu Publishing, are o poveste exotică şi controversată, devenind un simbol al descătuşării femeilor algeriene din sistemul musulman. capital.ro a discutat cu scriitoarea algeriană despre şansele femeilor musulmane de a accede la „visul occidental” şi despre condiţia de imigrant în Europa contemporană.
Fiică a unor păstori nomazi care au îndurat foamea în anii’40, a fost obligată să se adapteze stilului de viaţă sedentar, într-o zonă cu mine de cărbune din vestul deşertului. Şi-a făcut studiile primare şi gimnaziale în deşertul algerian, a studiat medicina la Oran şi în prezent este un renumit medic nefrolog în Paris. Deşi romanele sale au devenit bestseller, Malika Mokeddem spune că nu va renunţa niciodată la medicină.
capital.ro: Cum vă definiţi identitatea?
Malika Mokeddem: După părerea mea, nu este nimic mai periculos pentru oameni decât să considere că identitatea lor trebuie să fie una pură. Bunica mea îmi atrăgea frecvent atenţia asupra acestui lucru. Printre algerienii în mijlocul cărora m-am născut era un rasism faţă de negri extrem de puternic, însăşi mama mea era rasistă vizavi de negri şi de evrei.
Într-o zi, bunica mea, extrem de furioasă pe mama, l-a apucat uşor de păr pe unul dintre fraţii mei – dacă eu am părul ondulat, ei îl aveau extrem de creţ – şi mi-a s