Vi s-a întâmplat vreodată să vă uitaţi cu admiraţie sau chiar cu invidie la oamenii care au relaţii fericite şi de lungă durată şi să vă întrebaţi cum reuşesc? Psihoterapeutul Chris Reynolds arată care sunt trăsăturile şi obiceiurile comune acestor cupluri. Cuplurile fericite se pricep să-şi folosească relaţia pentru a explora viaţa şi pentru a experimenta împreună, scrie Reynolds în ultimul număr al revistei „Alaska Wellness”. Într-o relaţie e folositor să ne gândim care sunt cele trei entităţi care o formează: „eu”, „tu” şi „noi”. Uneori este dificil să obţinem un echilibru între acestea.
De exemplu, mulţi oameni pot deveni intimi din punct de vedere emoţional cu cineva, dar îşi pierd sensul sinelui în acest proces. Alţii reuşesc să-şi stabilească şi să-şi menţină o conştiinţă puternică a ce înseamnă „eu”, însă le lipseşte flexibilitatea necesară pentru a deveni intimi emoţional cu partenerii de cuplu.
Cuplurile de succes, cum le numeşte Reynolds, reuşesc să păstreze un sens al sinelui fără să fie în niciun fel ameninţat de ataşamentul lor emoţional faţă de partener. Acest echilibru se poate obţine doar cunoscând bine graniţele între „eu”, „tu” şi „noi”. Pentru a afla cât de bine vă ştiţi aceste graniţe, puneţi-vă următoarele întrebări:
„Îi permit partenerului meu să aibă propriile sentimente fără să mă simt responsabil pentru ele?” - un exemplu concret este atunci când unul este trist, iar celălalt crede automat că e din vina sa. O altă întrebare pe care trebuie să v-o puneţi este: „Am renunţat la o bună parte din mine însămi pentru a fi în această relaţie?”, sau „Mă surprind dând adevărate lupte de putere pentru a-l proteja pe «eu»?”, sau „M-am izolat cumva pentru a-mi putea păstra autonomia?”
Împărtăşiţi sensul
Aceasta înseamnă să-l susţinem pe “noi“ şi să folosim relaţia pentru a trăi ex