Tărâm legendar, aflat la "întâlnirea cu zeii", Tibetul fascinează, misterele sale continuând până în zilele noastre, când viaţa modernă începe a acapara oameni şi locuri ce erau până mai ieri încremenite în timp.
O adevărată "lume la capătul din înalturi al lumii", Tibetul, platoul din nordul semeţilor munţi Himalaya, se află la o altitudine medie de 4.900 metri. Aici, pe "Acoperişul lumii", este Regiunea Autonomă Tibet. Situată în vestul Platoului Qinghai-Tibet, se învecinează pe creste şi dincolo de ele cu Birmania, India, Bhutan, Nepal, ţări pline de mister la rândul lor.
Relieful muntos şi clima aspră au făcut ca, pe o suprafaţă de 1,27 milioane de kilometri pătraţi, să trăiască doar 2,85 milioane de oameni, dintre care 2,51 milioane sunt tibetani, iar restul han (populaţia majoritară în China), moinba, lhoba, mongoli, manciurieni, deng şi şerpaşi. În capitala Lhasa, pe lângă Palatul Potala şi mari mănăstiri budist-tibetane, există o moschee, dovadă că lamaismul nu este singura religie aici. Viaţa, însă, nu este uşoară "la întâlnirea cu zeii", nivelul de trai este încă scăzut, speranţa de viaţă (66,15 ani) fiind sub media Chinei (73 de ani). Adevărat paradis terestru, Tibetul fascinează prin frumuseţea peisajului natural, prin arhitectura templelor şi mănăstirilor, bogăţia costumelor, coloritul ţesăturilor, al podoabelor şi prin esoterism.
Taine la hotarul cu cerul
Tibetul îşi merită renumele de misterios. Dacă norul în formă de steag de deasupra celui mai înalt munte din lume, Everestul, îşi are explicaţia în condiţiile meteo excepţionale la altitudinea de peste 8.000 de metri, iar ciudata zăpadă roşie se datorează unei alge, prăbuşirea bruscă a regatului Guge rămâne o taină. Istoricii nu ştiu nici astăzi de ce s-a distrus peste noapte o civilizaţie puternică, veche de 700 de ani. Nici despre misteriosul Xiangxiong, ce