Părinţii fac de multe ori greşeala de a-şi hrăni odraslele cu mâncare preparată pentru întreaga familie. Acest obicei poate avea efecte nefaste asupra celor mici. În urma mai multor studii, specialiştii au identificat trei tipuri de greşeli foarte des întâlnite în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor: excesele, carenţele şi cele legate de mediu. Greşelile din exces privesc în special proteinele şi glucidele. Carnea a căpătat un rol exagerat în ierarhia alimentelor şi nu sunt rare cazurile în care copiii consumă de patru ori mai multe proteine decât aportul recomandat de nutriţionişti.
În plus, consumul de glucide depăşeşte aproape întotdeauna valorile recomandate, susţin mai multe studii, care arată că vinovate de acest lucru sunt în principal băuturile carbogazoase dulci (răcoritoarele) şi diverse produse de patiserie care sunt adesea consumate în exces. De-a lungul anilor, cu cât hrana copilului se apropie mai mult de cea a părinţilor, cu atât se constată depăşirea în exces a aportului de găsimi şi sare în alimentaţia copiilor.
Standardul de viaţă scăzut are ca efect apariţia unor carenţe în alimentaţia copiilor. Dintre acestea, specialiştii în nutriţie pediatrică au identificat câteva mai importante. În primul rând, lipsa acizilor graşi, care sunt esenţiali în procesul de maturare a retinei şi a creierului. Apoi sunt semnalate carenţele de fier, de vitamine (în special E, B1, B6, D şi B9-acid folic) şi lipsa calciului. De asemenea, lipsa aportului de fibre vegetale duce în cele din urmă, în cazul copiilor, la probleme intestinale premature.
Meniu incorect
Principalele cauze ale acestor greşeli sunt, în opinia medicilor, legate de faptul că alimentaţia copilului devine similară cu cea a adultului încă de la vârsta de un an şi jumătate sau doi, ceea ce este mult prea devreme. Adesea, mamele nu înţeleg impor